Program

The program of ICPAD 2019 will consist of state of the art lectures, oral abstract presentations and poster viewing sessions. Ample time will be allocated for discussions.

* The below agenda is subject to change.


 

Day 1 - Thursday, 21 November 2019

 
 08:00Registration and welcome coffee 
 Session 1: Redesigning studies and endpoints with immuno oncology
Chairs: T.B.C.
 
 08:30

Ruth Plummer, MDChanges and challenges in early phase trial endpoints
Ruth Plummer
Newcastle University, UK

 
 

09:00

Calvo, Emiliano 2019 120x160New designs for early clinical trials of IO drugs
Emiliano Calvo
START Madrid, Centro Integral Oncológico Clara Campal, Hospital Madrid Norte Sanchinarro, Madrid, Spain
 
  Abstract-driven presentations 
 09:30Abstract presentation slot (15 mins) 
 09:45Abstract presentation slot (15 mins) 
 10:00Discussion & session evaluation 
    
 10:30Coffee Break 
    
 Session 2: Imaging, genetics and environment
Chair: T.B.C.
 
 11:00Jorritsma-Smit, Annelies 2019 120x160The use of radiolabeled and fluorescent monoclonal antibodies for molecular imaging in oncology
Annelies Jorritsma-Smit
University Medical Center Groningen, The Netherlands
 
 11:30Schalken, Jack 2019 120x160The long and winding road of the clinical introduction of a biomarker
Jack Schalken
Radboud University Medical Centre, The Netherlands
 
  Abstract-driven presentations
 
 12:00Abstract presentation slot (15 mins) 
 12:15Abstract presentation slot (15 mins) 
 12:30Discussion & session evaluation 
    
 13:00Lunch 
    
 Session 3: PK/PD studies and new strategies
Chairs: T.B.C.
 
 14:00

Piet van der Graaf, PhDHow system pharmacology can facilitate clinical drug development in oncology
Piet van der Graaf
Certara, the Netherlands

 
 14:30

Mats Karlsson, PhD, FCP, FISoPImpact of immortal time and selection bias on exposure-response modelling
Mats Karlsson
Uppsala University, Sweden

 
 15:00

Clinical pharmacology strategy for development and labelling of new medicine in the era of targeted therapy and accelerated approvals in oncology
Berges, Alienor 2019 120x160

Alienor Berges
Astrazeneca Cambridge, UK 


Schalkwijk, Stein 2019 120x160

Stein Schalkwijk
Astrazeneca Cambridge, UK

 
  Abstract-driven presentations 
 15:30Abstract presentation slot (15 mins) 
 15:45Abstract presentation slot (15 mins) 
 16:00Discussion & session evaluation 
    
 16:30Welcome drinks and poster viewing session 1 
    
 18:00Networking dinner (optional) 
    
 

Day 2 - Friday, 22 November 2019

 
 Session 4: Optimal study design & biomarker selection and validation
Chair: T.B.C.
 
 08:30

Optimal study design of oncology trials
Patricia LoRusso
Yale Cancer Center, USA

 
 09:00Jamois, Candice 2019 120x160Challenges in the development of immunotherapy
Candice Jamois
Roche, Switzerland
 
  Abstract-driven presentations 
 09:30Abstract presentation slot (15 mins) 
 09:45Abstract presentation slot (15 mins) 
 10:00Discussion & session evaluation 
    
 10:30Coffee break and poster viewing session 2 
    
 Session 5: Drug-Drug / Drug-Food / Drug-environmental interactions
Chairs: T.B.C.
 
 11:00

Nielka van Erp, PharmD, PhDDrug - Food interaction an unrealized potential
Nielka van Erp
Radboud University Medical Centre, The Netherlands

 
 11:30

Etienne Chatelut, PharmD, PhDChallenges in treating geriatric patients with cancer
Etienne Chatelut
Toulouse University Cancer Institute-Oncopole, France

 
  Abstract-driven presentations 
 12:00Abstract presentation slot (15 mins) 
 12:15Abstract presentation slot (15 mins) 
 12:30Discussion & session evaluation 
    
 13:00Lunch 
    
 Session 6: Dose individualization approaches
Chair: T.B.C.
 
 14:00

Neeltje Steeghs, MD, PhDDose individualization potential for oral targeted oncolytics
Neeltje Steeghs
Netherland Cancer Institute, the Netherlands

 
 14:30

Stijn Koolen, PharmD, PhDDose individualization potential for checkpoint inhibitors
Stijn Koolen
Erasmus Medical Centre, The Netherlands

 
  Abstract-driven presentation 
 15:00Abstract presentation slot (15 mins) 
 15:15Abstract presentation slot (15 mins) 
 15:30Discussion & session evaluation 
    
  Closing of the workshop by the conference chairs